Dil Yeteneği Anne Karnında Gelişmeye Başlıyor

Dil Yeteneği Anne Karnında Gelişmeye Başlıyor

Dil Yeteneği Anne Karnında Gelişmeye Başlıyor

Çocuklarını geleceğe hazırlamak isteyen aileler, yabancı dil eğitimine büyük önem veriyor. Dünya ile aynı dili konuşan çocuklar yetiştirmek isteyen ebeveynlerin dil eğitimleri hakkında merak ettiği soruları, İstanbul Lisan Merkezi’nin kurucusu ve 45 yıllık eğitimci Osman Nuri Eroğlu yanıtladı. Beynimizdeki 100 milyar nörondan 18 milyarının öğrenmek için çalıştığını söyleyen Eroğlu, erken yaşta eğitime başlayan çocukların ana dilleri gibi yabancı dil konuşabileceklerini söylüyor.

 

Dil eğitiminin çocuklar için önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Aileler, çocuklarını geleceğe hazırlarken çeşitli yetenekler kazanmaları için büyük çaba sarf ediyorlar. Sosyal becerileri, akademik eğitim ve fiziksel gelişimin sağlanması gibi birçok faktör, çocuğun ayaklarının üzerinde durabilen bir yetişkin olması için gerekli. Çocuğu yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe yönlendirmek ve yabancı dile hâkim olması ebeveynlerin en büyük arzusu… Yabancı dil bilmek, her meslek grubu için önemli. Doktor da olsa gazeteci de olsa dünyayı takip edebilmesi için çocuğun dil bilmesi gerekiyor. Ayrıca entelektüel birikim ve farklı kültürlere karşı hoşgörü geliştirmek açısından da katkı sağlar.

 

Dil eğitimine ne zaman başlamak gerekir?

Dil eğitiminin erken yaşta başlaması öğrenme açısından avantajlar sağlıyor. Henüz bir görüş birliği bulunmasa da son araştırmalar, bebekler henüz anne karnındayken, yani doğumdan önce dil yeteneklerinin gelişmeye başladığını gösteriyor. Yeni doğan bebekler üzerinde yapılan çalışmalar, duydukları konuşmaları, kadın ve erkek seslerini ayırt edebildiklerini, bu yeteneğin de anne karnındaki son 3 aylık dönemde edinildiğini gösteriyor. Beynimizde 100 milyar var ve bunlardan 18 milyar tanesi ‘’öğrenmek’’ için çalışıyor. Öğrenme konusunda beynin esnekliği çocukluk dönemlerinde daha fazla, yaş ilerledikçe sağ ve sol beyin birbirinden daha bağımsız çalışmaya başlıyor. Bu nedenle çocukluk döneminde dil eğitimine başlayan kişiler, 2. Dillerini de ana dilleri gibi kolayca öğrenirler. Yaşamın ilk 10-15 yılında beyin öğrenme konusunda çok daha iştahlı, bu nedenle yabancı dile de erkenden eğilmek büyük bir avantaj.

 

 

Dil öğrenmek çocuğun beyinsel kapasitesini artırır mı?

Dil öğrenmek, bilgi depolama, hatırlama ve iletişim becerilerine fayda eder. Erken yaşta öğrenilen bilgilerin kalıcı olma, ömür boyu hatırlanma şansı daha fazladır. Birden fazla dil konuşabilen kişilerin beyninde daha fazla sinir ağı oluşuyor. Beyni çalıştıran her şey beyne fayda sağlar.

 

Çocukların dil eğitiminde başarı için ne yapılmalı?

Çocuklar, dil öğrenirken sezgisel yeteneklerini, taklit etme gibi becerilerini kullanırlar. Erken yaşta dil eğitiminde eğitim materyallerinde çeşitlilik olması önemlidir. Sesler, görsel malzemeler etkin şekilde kullanılmalıdır. Dil eğitiminde süreklilik ve tekrar önemlidir. Dil bilen ebeveynler evde çocuklarıyla yabancı dilde pratik yapabilir, yaşlarına uygun hikâye kitapları çocuğa okunabilir, yabancı arkadaş edinmelerine imkân sağlanabilir.

 

Çocuk eğitiminde İstanbul Lisan Merkezi (İLM) neden doğru tercih?

İLM, her yaş gruplarına yönelik 40 yıldır dil eğitimleri veriyor. Çocuklar için açılan sınıflarda, bolca pratik yapmalarına imkân tanıyan keyifli bir ortam sağlanmakta. İLM, dil derslerine ek olarak çocuklara Mental Aritmetik dersleri de sunmakta. Bu uygulama, çocukların dil becerilerini arttırmalarına destek verme amacı taşıyor. EZcount China Abaküs ve Mental Aritmetik yöntemi, bütünsel başarıya ulaştıran, tam bayin geliştirme ve öğrenim modelidir. El ve beyin fonksiyonlarının eş zamanlı olarak birlikte çalışmasını içeren bu sistem, beynin sağ ve sol loblarını geliştirir. Beynin her iki lobunu da geliştirdiği için bu metot hafıza geliştirmeye, hızlı kelime ezberlemeye ve yaratıcılık-özgünlük gibi alanlarda gelişimin önünü açar.

| Bilgi Formu

Bilgi Formu

 Gizlilik Politikasını okudum, anladım ve onaylıyorum.

| Online Kayıt

| Telc Başvuru